Hargita Megyei Kulturális Központ EEA Grants

Április 2020
HKSzeCsPSzoV
1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1 1
bármikor

A projektrőlRomák közössége a vizuális művészeteken keresztül

A projekt tágabb értelemben vett célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése és az európai identitás védelme a kulturális sokszínűség megértésén keresztül. Ezt a célt dokumentumfilmek és a fotók segítségével szeretnénk elérni.
A projekt két dokumentumfilm elkészítését és két fotótábor lebonyolítását foglalja magába két Hargita megyei településen 2015 folyamán. A filmek és a képek által illusztrálni szeretnénk a romák életvitelét, szokásait, hagyományait, mesterségeit és a települések lakóival való együttélést. Ezáltal szeretnénk kapcsolódni az országos szintű roma fejlesztési irányelvekhez, illetve az érdeklődők számára elérhetővé tenni a kisebbség szellemi kulturális örökségét.
A KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja által végzett felmérésekből az derült ki, hogy térségünkben a roma és a helyi lakosság kapcsolata nem megfelelő. 1989 előtt a roma és a helyi lakosság különböző fizikai tereket foglalt el egy településen. A két közösség életvitele, kommunikációs gyakorlata, viselkedése, értékei és az élethez való viszonyuk teljes mértékben különbözött. Erős asszimetria jellemezte a két társadalmi csoportot, amely nem tette lehetővé a két csoport közötti átjárást, mint például társadalmi és területi kapcsolatok léte, házasságkötés, baráti viszonyok, közös nyaralások, közös munka. Az asszimetrikus viszony ugyanakkor nagy mértékben csökkentette és meghatározta az együttélés lehetőségeit (felfogások, térhasználat, gesztusok, beszélgetési gyakorlatot találkozásokkor). Annak ellenére, hogy a két csoport funkcionálisan összeköttetésben volt az élet különböző területein, mint kéregetések, alkalmi munkák révén, de a két csoport közötti határ mindig is egyértelmű és járhatatlan volt.
1989 után mindez megváltozott. Egy új típusú kapcsolat alakult ki a romák és a helyi lakosok között. Ez a kapcsolat pedig egyre nagyobb költséggel járt a helyi lakosok számára, amely nemcsak anyagi, de szimbolikus veszteséget is jelentett. A változás során megmaradt a gondolkodásbeli asszimetria, de az élet több területén mérséklődött. Az a két világ, amely régebb szét volt választva, mára egyre közelebb került: a terek közös használata, a kommunikációs formák, anyagi feltételek hasonlósága, stb. A két csoport közötti érintkezések száma megnőtt. Ezek az interakciók (legyen választott, véletlen, erőszakolt), a helyi lakosok számára tranzakciós költségekkel járnak. A helyiek ezt az új helyzetet nehezen tudják kezelni (nem értik miért kell a romáknak több órán keresztül kiabálniuk a falu központjában).
A fent leírtak tükrében, a projekt célja a kulturális párbeszéd szorgalmazása a kulturális sokszínűség megértése jegyében, amelyet innovatív módon szeretnénk elérni, éspedig a filmvetítések, fotókiállítások és szakmai kerekasztal-beszélgetések segítségével. A projekt zárásaként 2016 áprilisában, a Romák Nemzetközi Napja alkalmából egy olyan eseményt szervezünk, ahol bemutatjuk a projekt eredményeit, hozzájárulva a romák kulturális és etnikai örökségének népszerűsítéséhez.
A projekt célcsoportjai: mindenki, akit a téma érdekel, a helyi közösségek, dokumentumfilmesek és fotóművészek.

A projekt a Kulturális és művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül című program keretében és a Norvég Alap támogatásában valósul meg.